Heliga småbarnsår

Jag har tänkt ett varv till på det här med att det då och då och lite för ofta dyker småilskna inlägg upp i diverse sociala medier om mammor som minsann handlat en paprika före förishämtningen  (och som bland annat hejhejvardag skrivit om här och som jag skrev här )…..
I våras började Junis på fritids och det slog mig snabbt vilka olika förhållningssätt det är mellan synen på förskola och fritids. Egentligen gäller ju exakt samma regler på båda ställena och de ilskna Facebook/instagraminläggen/artiklarna borde dugga lika tätt vad det gäller sena fritidshämtningar men det är som om man gett fritids en fristad och förskolan ett appapp! Lite grann får jag känslan av att de  ilskna tycker att man ska vara som duktigast förälder för de små men så fått de blivit lite större så släpper man bollen. Det är väl inte bara förskolan som har stora grupper? Det är väl inte bara i förskolan som barn är trötta och behöver sina föräldrar, ifall man ska hålla på de argument som framförs på shame-sidan?
Om jag bara kollar på mina egna barn så är det liksom tripptrapptrull i hur de tar det där med långa dagar hemifrån, och där är det definitivt den yngsta som tar det bäst och sedan i stigande ordning. Ologiskt liksom. 
Så, varför denna hets mot just förskoleföräldrar? Alltså jag vet inte? Har inte tänkt klart. Men kanske beror det på den där pressen som finns om att föräldrar måste älska småbarnsåren och som bland annat grundar sig i den långa ledigheten vi har. Vi har världens mest generösa föräldraförsäkring där kvinnan i regel tar ut mer ledighet och där tycker jag mig märka att många mammis verkar uttrycka en frustration över att vara hemma så länge med smått. Att det är en befrielse att få gå till jobbet och att de borde ha börjat tidigare. 
Därför är det intressant med debattinläggen som dykt upp den senaste tiden som resonerar kring den svenska vurmen för lång föräldraledighet. Vi är bara ett par, av säkert många, som hade kunnat tänka oss att komma tillbaks till arbetet lite snabbare än vad vi gjort. Och mycket hellre hade vi plockat ut dagar när barnen är lite större. För att kunna vara en bra föräldrar med lite extra tid även genom mellanstadiet och upp i tonåren. 

Dåså, då var jag färdigbabblad för nu och så fortsätter vi riva hemmet. Kolla, nästan alla hyllor är bort pga en dörr ska in där. Tjoho. 

4 reaktioner till “Heliga småbarnsår

 1. Word 👏👊

  Tycker kvalité faktisk trumfar kvantitet. Och tack och lov för alla dessa matbutiker som kör hem maten så slipper jag välja just på den punkten i vart fall. Fast det kan ju bero på att kag tycker att gå i matbutik är pyton både med och utan barn med mig…. 😂😂😂

  Gillad av 1 person

  1. Eller hur, avskyr att handla, Erik får alltid åka…men tyvärr har vi inte det så utbyggt med den där utkörarservicen här i obygden än🙈 om ett par år så är det nog tillräckligt modernt här med.

   Gilla

 2. En annan besynnerlig skillnad mellan förskola och skola/fritids är att man måste friskanmäla sitt barn dagen innan hen åter kommer efter sjukdom. För annars har inte fröknarna en aaaniiing om hur många barn som kommer. I skolan så sjukanmäler man i början av sjukan och sen ba kan barnet komma tillbaka när hen är frisk.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s